Levensverhaal Marianne Swaab

Marianne SwaabMarianne was de dochter van moeder Suzanna Swaab-de Bruin en vader Barend Swaab. Zij werd geboren op 6 januari 1932 in Renkum en had een jonger broertje Nehemia en een jonger zusje Sebilla. Marianne heeft in haar jonge leven heel veel meegemaakt.

De vader van Marianne was fotograaf. Het gezin Swaab kwam eind 1938 naar Baarn. Marianne was toen bijna zeven jaar oud.

Zij kwam samen met haar ouders en broertje Nehemia eerst op de Oosterstraat 21 wonen. Later verhuisden zij naar de Oosterdwarsstraat nummer 1 (tegenwoordig Westerstraat 1). Toen Marianne acht jaar oud was kreeg zij op 1 november 1940 een zusje: Sebilla. Het jongere zusje stierf al jong: op 21 maart 1942 in Baarn.

Het joodse klasje van juffrouw Anna de Liever, met kinderen uit Baarn, Soest en Soesterberg (eind 1941).

Vanaf 1 september 1941 mochten joodse kinderen niet meer naar hun gewone school. Dankzij juf Anna de Liever heeft een aantal joodse kinderen uit Baarn, Soest en Soesterberg toch les gehad vanaf het najaar 1941. Marianne Swaab staat waarschijnlijk niet op deze foto maar heeft misschien wel bij juf Anna in de klas gezeten. De foto is begin december 1941 genomen in de huiskamer van de familie Van der Heijm in Baarn.

Waarschijnlijk heeft het gezin Swaab geprobeerd onder te duiken. Het is niet bekend waar en ook niet hoe lang. Het onderduiken is niet gelukt. Vader Barend Swaab werd in augustus 1942 gearresteerd en naar kamp Amersfoort overgebracht. Daarna moest hij eind september naar het concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk. Vader Swaab werd vermoord in Mauthausen op 7 oktober 1942.

Moeder Swaab is samen met Marianne en Nehemia op 22 april 1943 opgepakt en eerst naar kamp Vught overgebracht. Zij zijn daarna naar kamp Westerbork gebracht op 7 juni 1943. De volgende dag moesten zij direct op transport naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Een dagenlange treinreis in een dichte veewagen zonder ramen en wc. Marianne werd samen met haar moeder en broertje Nehemia meteen na aankomst in Sobibor vermoord op 11 juni 1943.

Marianne is 11 jaar geworden.

« Terug