Hans Gustav Messow en Meta Messow–Nehab, Faas Eliaslaan 2

Hans werd geboren op 24 september 1870 in Berlichen. Zijn vrouw Meta werd geboren op 8 september 1887 in Reudnitz. Zij trouwden op 8 januari 1908 in Dresden. Samen met Kurt Hirschfeldt, die eerder in dit boekje is beschreven, had Hans Gustav een indrukwekkende houtbewerkingsfabriek in Karlshorst. Zij waren de “Holzkönige von der Spree”. De zakenpartners kwamen in Baarn wonen.

In het Baarnse bevolkingsregister staat dat Hans en Meta op 25 oktober 1940 uit Berlijn in Baarn kwamen. Ze woonden respectievelijk op Prinses Julianalaan 2, Tromplaan 1 en Faas Eliaslaan 2. Zij zouden twee kinderen hebben gehad. Irene Sara Messow trouwde met de Baarnaar Johannes (Jan) F.A.C. Wijsmuller. Beiden hebben de oorlog overleefd en vestigden zich in de Verenigde Staten. Marion Messow trouwde met de heer Bolesky. Van hen is bij het ter perse gaan van dit gedenkboekje niets naders bekend.

Hans en Meta Messow vertrokken in 1942 naar Amsterdam. Het kan zijn dat zij door de Sicherheitspolizei in Baarn werden gearresteerd en naar Amsterdam gevoerd. In het Amsterdams gemeentearchief is bekend dat een claim is ingediend voor teruggave van geroofde effecten en waardepapieren en voorwerpen, ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal. Na hun (gedwongen?) verblijf in Amsterdam werden beiden op 1 mei 1943 ingeschreven in kamp Westerbork. Ze bleven daar in de zomer tot 21 september 1943. Op die dag werden zij uitgeschreven en naar Auschwitz vervoerd. Op zijn verjaardag, 24 september 1943, werd Hans samen met zijn echtgenote Meta in Auschwitz om het leven gebracht.