Levensverhaal Abraham Rootveld

Abraham RootveldAbraham was de zoon van moeder Marianne Vuijsje en vader Arie Rootveld. Hij werd geboren in Amsterdam op 14 mei 1936. Abraham heeft in zijn jonge leven heel veel meegemaakt.

Abraham woonde eerst met zijn ouders in Amsterdam. Zij verhuisden in april 1939 naar Baarn. Abraham was bijna drie jaar oud, toen hij in Baarn kwam wonen. De ouders van Abraham hadden een pension.

Het gezin Rootveld woonde eerst op de Kerkstraat 1, later op de Torenlaan 108 en tenslotte in de Tulpstraat op nummer 26.

Het joodse klasje van juffrouw Anna de Liever, met kinderen uit Baarn, Soest en Soesterberg (eind 1941).

Vanaf 1 september 1941 mochten joodse kinderen niet meer naar hun gewone school. Dankzij juffrouw Anna de Liever heeft een aantal joodse kinderen uit Baarn, Soest en Soesterberg toch les gehad vanaf het najaar van 1941. Abraham staat waarschijnlijk niet op deze klassenfoto maar heeft misschien wel bij juf Anna in de klas gezeten. De foto is genomen in de huiskamer van de familie Van der Heijm in Baarn. (Foto: december 1941.)

Het gezin Rootveld heeft geprobeerd onder te duiken vanaf het najaar van 1942. We weten niet waar en ook niet hoe lang dat is geweest. Abraham was toen ongeveer zes jaar oud. Maar het onderduiken is niet gelukt en het gezin is opgepakt. Abraham is samen met zijn ouders naar Kamp Westerbork gebracht op 20 juni 1943. Daar zijn ze nog geen tien dagen geweest.

Abraham is samen met zijn ouders vanuit kamp Westerbork gedeporteerd op 29 juni 1943 naar het vernietigingskamp Sobibor in Oost-Polen. Hij was zeven jaar oud toen hij met zijn ouders de dagenlange treinreis moest maken in een volle veewagon zonder ramen en zonder wc. Het gezin Rootveld is direct na aankomst in Sobibor vermoord op 2 juli 1943.

Abraham is 7 jaar geworden.

« Terug