Levensverhaal Astrid Israëls

Astrid IsraëlsAstrid was de dochter van moeder Maria de Beer en vader Marcus Israëls. Zij werd geboren in Amsterdam op 28 mei 1935. Zij had een oudere halfzus en drie halfbroers, uit een eerder huwelijk van haar vader. Astrid heeft in haar jonge leven heel veel meegemaakt.

Astrid woonde eerst met haar ouders in Amsterdam. Zij verhuisden in september 1938 naar Baarn, toen was Astrid bijna drie jaar oud. De vader van Astrid had een eigen bedrijf MAXIS en handelde in damesmode. Het gezin Israëls woonde op de Vondellaan 39.

Het joodse klasje van juffrouw Anna de Liever, met kinderen uit Baarn, Soest en Soesterberg (eind 1941).

Vanaf 1 september 1941 mochten joodse kinderen niet meer naar hun gewone school. Dankzij juffrouw Anna de Liever heeft een aantal joodse kinderen uit Baarn, Soest en Soesterberg toch les gehad vanaf het najaar van 1941. Vaak in de huiskamer bij joodse gezinnen thuis, onder andere bij de familie Van der Heijm in Baarn waar deze foto is genomen. Het is bijna zeker dat Astrid op deze foto staat, zij is ongeveer zes jaar oud. (Foto: eind 1941.)

Het is bekend dat het gezin Israëls heeft geprobeerd onder te duiken. Zij doken onder bij het echtpaar Roelofs op de Schoolstraat 43 in Diemen. Meneer Roelofs zat in het verzet. Maar op een september avond in 1942 worden vader en moeder Israëls samen met de kleine Astrid opgepakt, waarschijnlijk verraden door een NSB’er uit de buurt. Meteen na het oppakken moeten zij naar kamp Westerbork op 9 september 1942.

Astrid is samen met haar ouders vanuit kamp Westerbork gedeporteerd naar het vernietigingskamp Auschwitz in Polen op 11 september 1942. Zij was zeven jaar oud toen zij met haar ouders de dagenlange treinreis van meer dan 1200 kilometer moest maken in een volle veewagon zonder ramen en zonder wc. Vader en moeder Israëls Marcus en Astrid zijn direct na aankomst in Auschwitz vermoord op 14 september 1942.

Voor het gezin Israëls zijn struikelstenen gelegd bij hun onderduikadres op de Schoolstraat 43 in Diemen.

Astrid is 7 jaar geworden.

« Terug