Levensverhaal Jacob van der Heijm

Jacob van der HeijmJacob was de zoon van moeder Wilhelmina Sanders en vader Meijer van der Heijm. Hij werd geboren op 16 februari 1931 in Rotterdam en werd ook wel vaker Jaap genoemd. Jacob had een zusje Serah, die bijna twee jaar jonger was.

Jacob heeft in zijn jonge leven heel veel meegemaakt.

Jacob woonde eerst met zijn ouders en zus Serah in Rotterdam. De vader van Jacob had een eigen bedrijf in radio- en elektrische artikelen. Het gezin maakte uitstapjes naar de dierentuin in Rotterdam en zomers waren zij vaak in Scheveningen.

Na het zware bombardement in Rotterdam (mei 1940) verhuisde het gezin Van der Heijm begin 1941 naar Baarn. Jacob was ongeveer 10 jaar toen hij samen met zijn ouders en zus ging wonen op de Krugerlaan 1.

Het joodse klasje van juffrouw Anna de Liever, met kinderen uit Baarn, Soest en Soesterberg (eind 1941).

Vanaf 1 september 1941 mochten joodse kinderen niet meer naar hun gewone school. Jacob en Serah staan allebei op deze foto van het joodse klasje bij juffrouw Anna de Liever, samen met andere joodse kinderen uit Baarn, Soest en Soesterberg. Deze foto is genomen in de huiskamer van de familie Van der Heijm in Baarn. (Foto: eind 1941.)

Jacob woonde vermoedelijk tot de zomer van 1942 in Baarn. Het gezin Van der Heijm probeerde te vluchten naar Zwitserland. Ze zijn onderweg in Frankrijk opgepakt in juli 1943 en daarna via het doorgangskamp Drancy naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau gedeporteerd.

Jacob en zijn zus Serah zijn samen met hun moeder Wilhelmina vermoord in Auschwitz-Birkenau op 1 september 1943. Vader Meijer van der Heijm werd later - op 1 november 1943 - vermoord in Auschwitz-Birkenau.

Jacob is 12 jaar geworden.

« Terug