Levensverhaal Kurt Klein

Kurt KleinKurt was de zoon van moeder Margaretha Reichmann en vader Franz Klein. Hij werd geboren op 6 november 1930 en hij heette voluit Kurt Erich. Kurt heeft in zijn jonge leven heel veel meegemaakt.

Kurt woonde eerst met zijn ouders in Tsjechië (Tsjecho-Slowakije) in een klein dorp. De vader van Kurt was scheikundige. Toen Kurt acht jaar was gingen zijn ouders uit elkaar (in 1938). Kurt bleef bij zijn vader en zijn moeder ging naar Chili in Zuid-Amerika. Zijn vader hertrouwde een jaar later in Tsjechië met Gertrude Appelfeld (in april 1939).

Kurt is samen met zijn vader en stiefmoeder in Baarn komen wonen op de Nassaulaan 20 vanaf oktober 1940. Zij hoopten hier veiliger te zijn dan in Tsjechië. Maar ook in Baarn waren er steeds meer anti-joodse maatregelen.

Het joodse klasje van juffrouw Anna de Liever, met kinderen uit Baarn, Soest en Soesterberg (eind 1941).

Vanaf 1 september 1941 mochten joodse kinderen niet meer naar hun gewone school. Kurt kwam in het najaar van 1941 in het joodse klasje bij juffrouw Anna de Liever, samen met bijna twintig andere kinderen uit Baarn, Soest en Soesterberg. Deze bijzondere klassenfoto met juffrouw De Liever is de enig bekende foto waar Kurt op staat. (Foto: eind 1941.)

Kurt is met zijn vader en stiefmoeder in september 1942 weggehaald uit Baarn en gedwongen naar Kamp Westerbork overgebracht. Na enkele dagen in dit kamp werden zij alle drie met de trein afgevoerd naar het vernietigingskamp Auschwitz op 20 september 1942. Een reis van meer dan 1100 kilometer in een volgepropte dichte goederenwagon...

Kurt werd - samen met zijn stiefmoeder - in Auschwitz vermoord op 24 september 1942. De vader van Kurt werd op 31 januari 1943 vermoord, ook in Auschwitz. De moeder van Kurt heeft de oorlog overleefd in Zuid-Amerika.

Kurt is 11 jaar geworden.

« Terug