Levensverhaal Nehemia Swaab

Nehemia SwaabNehemia was de zoon van moeder Suzanna Swaab-de Bruin en vader Barend Swaab. Hij werd geboren op 28 juni 1936 in Laren en had een bijna zes jaar oudere zus Marianne en een jonger zusje Sebilla.Nehemia heeft in zijn jonge leven heel veel meegemaakt.

De vader van Nehemia was fotograaf. Het gezin Swaab kwam eind 1938 naar Baarn. Nehemia was toen twee jaar oud. Hij kwam samen met zijn ouders en zus Marianne eerst op de Oosterstraat 21 wonen. Later verhuisden zij naar de Oosterdwarsstraat nummer 1 (tegenwoordig Westerstraat 1).

Toen Nehemia ruim vier jaar oud was kreeg hij op 1 november 1940 een zusje: Sebilla. Helaas is dit jongere zusje al jong gestorven op 21 maart 1942 in Baarn.

Het joodse klasje van juffrouw Anna de Liever, met kinderen uit Baarn, Soest en Soesterberg (eind 1941).

Vanaf 1 september 1941 mochten joodse kinderen niet meer naar hun gewone school. Dankzij juf Anna de Liever heeft een aantal joodse kinderen uit Baarn en Soest toch les gehad vanaf het najaar 1941. Het is aannemelijk dat vader Swaab deze klassenfoto heeft gemaakt. Nehemia en zijn zus Marianne hebben zeker bij juf Anna in de klas gezeten. Deze foto is begin december 1941 genomen in de huiskamer van de familie Van der Heijm aan de Krugerlaan in Baarn. Ten tijde van de foto is Nehemia ongeveer vijf en een half jaar oud.

Waarschijnlijk heeft het gezin Swaab geprobeerd onder te duiken. Het is niet bekend waar en ook niet hoe lang. Het onderduiken is niet gelukt. Vader Barend Swaab werd in augustus 1942 gearresteerd en naar kamp Amersfoort gebracht. Daarna moest hij eind september 1942 naar het concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk. Nehemia heeft zijn vader niet meer teruggezien. Vader Swaab werd vermoord in Mauthausen op 7 oktober 1942.

Moeder Swaab is samen met Nehemia en Marianne op 22 april 1943 opgepakt en eerst naar kamp Vught overgebracht. Van daaruit moesten zij naar kamp Westerbork op 7 juni 1943. De volgende dag moesten zij direct op transport naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Een dagenlange reis in een dichte veewagen zonder ramen en wc. Nehemia werd samen met zijn moeder en zus Marianne meteen na aankomst in Sobibor vermoord op 11 juni 1943.

Nehemia is 6 jaar geworden.

« Terug