Levensverhaal Sara Cardozo

Sara CardozoSara was de dochter van moeder Judith Cardozo-Abas en vader Saul Cardozo. Zij werd geboren op 29 november 1937 in Amsterdam en zij heette voluit Sara Abiguël (ook wel Sonja genoemd).

Sara heeft in haar jonge leven heel veel meegemaakt.

Sara woonde eerst met haar ouders in Amsterdam. Haar vader verkocht huishoudelijke artikelen zoals servies, kookspullen en snuisterijen.

Het gezin Cardozo kwam in juni 1940 naar Baarn. Sara was nog geen 3 jaar toen zij samen met haar ouders kwam wonen op de Zandvoortweg 90. Zij hoopten in Baarn veiliger te zijn.

Het joodse klasje van juffrouw Anna de Liever, met kinderen uit Baarn, Soest en Soesterberg (eind 1941).

Vanaf 1 september 1941 mochten joodse kinderen niet meer naar hun gewone school. Sara is (zeer waarschijnlijk) het zittende meisje op de grond vooraan op deze foto, zij is dan ongeveer 4 jaar oud. Ze is leerlinge in het joodse klasje van juffrouw Anna de Liever, samen met andere joodse kinderen uit Baarn, Soest en Soesterberg. (Foto: eind 1941.)

Mogelijk heeft het gezin Cardozo geprobeerd onder te duiken. We weten niet waar en hoe lang. Het onderduiken is niet gelukt. Moeder Cardozo is samen met Sara opgepakt en eind november 1942 naar kamp Westerbork overgebracht. Sara was toen ongeveer 5 jaar. Vader Cardozo kwam later - in december 1942. Het gezin Cardozo verbleef lang in Westerbork (meer dan een jaar).

Sara wordt op 18 januari 1944 samen met haar moeder op transport gezet - mogelijk via concentratiekamp Theresienstadt - naar Auschwitz in Polen. Een lange reis in volle veewagons zonder ramen en wc. Haar vader is al ongeveer twee maanden eerder weggevoerd en komt terecht in een onderdeel van het kamp Dachau in Zuid-Duitsland.

Sara is samen met haar moeder Judith vermoord in het vernietigingskamp Auschwitz op 21 oktober 1944. Haar vader werd eind april 1945 in de omgeving van Dachau bevrijd door Amerikaanse soldaten. Maar Sara’s vader was te verzwakt door ondervoeding en dwangarbeid. Hij overleed een week later op 4 mei 1945.

Sara is 6 jaar geworden.

« Terug