Levensverhaal Serah van der Heijm

Serah van der HeijmSerah was de dochter van moeder Wilhelmina Sanders en vader Meijer van der Heijm. Zij werd geboren op 27 juni 1933 in Rotterdam en zij heette voluit Serah Elizabeth. Serah had een broer Jacob, die bijna twee jaar ouder was.

Serah heeft in haar jonge leven heel veel meegemaakt.

Serah woonde eerst met haar ouders en broer Jacob in Rotterdam. De vader van Serah had een eigen bedrijf in radio- en elektrische artikelen. Het gezin maakte uitstapjes naar de dierentuin in Rotterdam en zomers waren zij vaak in Scheveningen.

Na het zware bombardement in Rotterdam (mei 1940) verhuisde het gezin Van der Heijm begin 1941 naar Baarn. Serah was bijna 8 jaar toen zij samen met haar ouders en broer ging wonen op de Krugerlaan 1.

Het joodse klasje van juffrouw Anna de Liever, met kinderen uit Baarn, Soest en Soesterberg (eind 1941).

Vanaf 1 september 1941 mochten joodse kinderen niet meer naar hun gewone school. Serah en Jacob staan allebei op deze foto van het joodse klasje bij juffrouw Anna de Liever, samen met andere joodse kinderen uit Baarn, Soest en Soesterberg. De foto is genomen in de huiskamer van het gezin Van der Heijm in Baarn. (Foto: eind 1941.)

Serah woonde vermoedelijk tot de zomer van 1942 in Baarn. Het gezin Van der Heijm probeerde te vluchten naar Zwitserland. Ze zijn onderweg in Frankrijk opgepakt in juli 1943 en daarna via het doorgangskamp Drancy naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau gedeporteerd.

Serah en haar broer Jacob zijn samen met hun moeder Wilhelmina vermoord in Auschwitz-Birkenau op 1 september 1943. Vader Meijer van der Heijm werd later - op 1 november 1943 - ook vermoord in Auschwitz-Birkenau.

Serah is 10 jaar geworden.

« Terug